Boulez Festival - Anthemes II & Dialogues de l'ombre double

Agenda Projectenlijst Project list Projectenarchief Project archive

Dialogue de l’ombre double (1984)

Ook als er maar één persoon op het podium staat kan de aandacht worden verdeeld door middel van licht. Speelt de klarinettist, dan staat hij in de schijnwerper, maar heeft hij rust en neemt de tape het over, dan gaat het licht uit en is de hele zaal donker. De tape is van tevoren ingespeeld (door dezelfde solist – een tape van een andere solist gebruiken is niet toegestaan) en vormt de gesprekspartner met de live muziek. Evenals in Répons is de positionering van het publiek van belang; deze is rondom de solist geplaatst, met daaromheen weer de zes luidsprekers. De luisteraar zit middenin het dialoog.

 

Anthèmes II (1997)

Zoals zoveel composities van Boulez heeft ook Anthèmes II verwantschappen met eerdere werken. De directe basis van het muzikale materiaal is te vinden in Anthèmes I uit 1992, een compositie voor solo viool. Het openingsthema van dit werk echter vindt weer haar herkomst in de vioolpartij van Boulez’ 1972 compositie … Explosante-fixe… . Anthèmes I is gecomponeerd in opdracht van de Yehudi Menuhin viool concours. De naam van de compositie komt van een combinatie van het Engelse woord anthems en het Frans thèmes, thema’s. Het kan gelezen worden als samentrekking van het woord anti-thematisch – passend voor een compositie dat met elementen van muzikale thematiek flirt zonder thematisch te zijn.

 

Anthèmes II is een negendelig werk van ongeveer 18 minuten. Het combineert de soloviool met elektronica. Net als Dialogue de l’ombre double speelt de solist hier tegen zichzelf, maar in tegenstelling tot het eerdergenoemde werk wordt in Anthèmes II de elektronica niet van tevoren opgenomen, maar bestaat het uit live transformaties van het vioolgeluid.

Agenda:

04-12-2015 12/04/2015 - 12:30 - TivoliVredenburg TivoliVredenburg
09-12-2015 12/09/2015 - 20:15 - Muziekhuis Utrecht Muziekhuis Utrecht
Agenda Projectenlijst Project list Projectenarchief Project archive